Home Agenda Laatste nieuws

 

 

Expositie Gouden eeuw evenement 

Zondag 20 oktober bent u van 13.00 uur tot 17.00 uur van harte welkom bij de expositie van het Gouden eeuw evenement bij "Kunst in de kas" Beatrixstraat 3A te Zwaag. Voor meer informatie: https://kunstindekas.nl/gouden-eeuw-expositie

 

Kas-Kunstenaars beleven De Gouden Eeuw

Op zondag 8 september wordt vanaf 12:00 voor de 15e maal de grote kunstmarkt gehouden in de 
historische Hoornse binnenstad. Stichting Kunst in de Kas organiseert het KunstenaarsPlein op de kop 
van de Veemarkt.  
 
Verschillende kunstenaarts exposeren en werken in een Montmartre-achtige sfeer over het thema 
‘De Gouden Eeuw’: Lenie van der Laan, Regina Marie de Jager, Didi Oberman Anja Bulthuis,  
Roy Valentijn, Martijn Schoemaker, Akram Hamza, Aswin Vestjens, Jawek Kwakman,  Mandak Azizi, 
Milan Nowak, Jet Willems, Ankie van Lier en Niamh mcCullough. 
 
Singer songwriter Timber Povee en gitarist-zanger Jan Boers verzorgen “De Prelude van de Gouden 
Eeuw”. Zanger-gitarist Pieter de Ruyter verzorgt muzikale intermezzo’s. Dichter Emanuel van der Ven 
laat zich inspireren door De Gouden Eeuw. Rapper Levi Noë verzorgt een aantal geheel eigentijdse optredens. 
 
Zondag 8 september * 12:00-17:00 uur * Hoek Veemarkt/Gedempte Turfhaven * Hoorn 

 

 

Expositie Boterhal Hoorn

Van 11 mei t/m 16 juni 2019 doe ik mee aan onderstaande expositie.

De Boterhal haakt enthousiast aan bij de landelijke aandacht voor Rembrandt en de Gouden Eeuw met een expositie van zogeheten Wunderkammers of Rariteitenkabinetten: bonte verzamelingen van veelal exotische voorwerpen die ontstonden tijdens de 17e eeuw door de toenmalige vele reizen naar nieuwe oorden. Kunstenaars uit Hoorn en wijde omgeving geven hun persoonlijke interpretatie in de vorm van kistje, krat, of kastje - zelfgemaakt, verbouwd of bestaand.

Sieren deze Wunderkammers de muren van De Boterhal, op de vloer geven kostuumdesigners Ella Siekman, Ella Koopman en Sepehr Maghsoudi hun visie op kleding die een 17e eeuwer gedragen zou kunnen hebben, indien men over onze hedendaagse materialen had kunnen beschikken. 

De expositie duurt van 11 mei t/m 16 juni. De opening vindt plaats op 12 mei om 16.00 uur mmv Quartet De Zoete Inval, dat anonieme Hollandse muziek uit de Gouden Eeuw ten gehore zal brengen. 

Adres: kerkplein 39, 1621CZ di t/m zo 14-17 uur. Toegang gratis.

 

Filmopnames in mijn atelier.

Op woensdagmorgen 5 december is Peter Lely, van zwaag-tv.nl, komen filmen tijdens een keramiekles. Op de link http://www.zwaag-tv.nl/keramieken-met-lenie-van-der-laan/ kan je het hele filmpje bekijken. Het is een mooie weergave van hoe de keramieklessen verlopen.

 

 

Open atelier op zondag 18 november 2018.

Elk jaar vindt tijdens het laatste weekend van de nationale kunstweek het landelijke atelierweekend plaats. Tijdens dit weekend stellen kunstenaars hun atelier open voor geinteresseerden. Op zaterdag 17 november ben ik gesloten, maar op zondag 18 november bent U tussen 11.00 uur en 16.00 uur van harte welkom in mijn atelier. Meer informatie over de deelnemers vindt u op www.landelijkatelierweekend.nl

 

 

Overzichts expositie keramisten van Noord Holland

 Schermafbeelding_2018-06-08_om_11.42.07

 Ik exposeer, samen met de andere leden van de Stichting Keramisten Noord-Holland, op zaterdag 9 en zondag 10 juni van 11.00 - 17.00 uur in het prachtige Cultureel centrum Pancratius, Oosterblokker 98, 1696BK Oosterblokker. info: www.keramisten-noordholland.nl

 

Op zondag 6 mei 2018 bent u van 11.00 uur tot 17.00 uur van harte welkom bij "Kunst in de kas", Beatrixstraat 3A, 1689GR te Zwaag. Naast beeldend kunstenaar Tina Baas exposeren twee van mijn cursisten, Ida van der Tuin en Marianne Wever, hun werk.  Voor meer informatie www.kunstindekas.nl

 

Krantenartikel NHD 

onderstaand artikel stond op 5 april 2018 in de bijlage van het Noord Hollands dagblad

 Schermafbeelding_2018-04-05_om_11.49.02

 

 

Expositie keramisten van noord holland

Van 10 december 2016 t/m 14 januari 2017 is er weer een tentoonstelling bij Keramikos,

Oudeweg 153 in Haarlem. 

 

Klei workshop als dagbesteding op zorgboerderijen

 Sinds juni 2016 geef ik kleiworkshops bij zorgboerderij 'T Keetje te Lutjebroek voor de deelnemers van de dagbesteding.  Met verschillende technieken maken de deelnemers allerlei werkstukken van klei die in de Boerenlandwinkel van de zorgboerderij worden verkocht. De deelnemers hun leeftijd is tussen de 13 en 83 jaar en hebben door hun beperking verschillende mogelijkheden. Het is voor mij de uitdaging om voor ieder persoon een passende techniek te vinden zodat een ieder plezier heeft in het werken met klei. Het is dan ook heel leuk om te zien wanneer iemand blij en trots is op het eind resultaat. Omdat het in de winkel wordt verkocht speel ik in op de seizoenen; in het voorjaar maken we bijvoorbeeld vogeltjes, haasjes, schaapjes, in de zomer: bloemen, vlinders, schelpen, dikke dametjes in badpak, de herfst: bladeren, uilen, stekelvarkens, kabouters en in de winter: sneeuwpoppen, kerstmannen, engeltjes etc. etc. Wanneer een deelnemer zelf met een idee komt is dat natuurlijk ook mogelijk.

Is een kleiworkshop iets voor uw zorgboerderij?

Een workshop bestaat bijvoorbeeld uit 2 bijeenkomsten van ca. 2 uur: de 1ste keer om iets te maken van klei en de 2de keer om de werkstukken te glazuren. Tussen deze 2 bijeenkomsten zit minimaal 14 dagen want deze tijd is nodig om de werkstukken te laten drogen en te bakken in de keramiekoven op 980 ºC. Na het glazuren neem ik ze opnieuw mee naar mijn atelier om de werkstukken voor de 2de keer te bakken in de oven en dan op 1060 ºC. Het eindresultaat is een uniek keramisch werkstukje waar een ieder trots op kan zijn!  Het is ook mogelijk om alle werkstukjes tot één werkstuk te maken en dat het object een plaats krijgt in of om uw zorgboerderij. Heeft U belangstelling voor een kleiworkshop op uw zorgboerderij neem dan vrijblivend contact met mij op. In overleg met u bied ik een passend programma en offerte aan. Onder het item cursus & workshops op deze site vindt u meer informatie over de mogelijkheden.

 

 

Krantenartikel NHD

 

Onderstaande artikel stond onderdag 18 augustus in de Uit Bijlage van het NHD.

 

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/enkhuizen-westfriesland/article28407198.ece/Broeden-is-het-leukst?lref=SR_5

Schermafbeelding_2016-08-21_om_16.06.24

Schermafbeelding_2016-08-21_om_16.11.02

 


Keramiekatelier Lenie van der Laan bestaat 20 jaar.

Reunie expositie zaterdag 27 augustus en zondag 28 augustus van 12.00 uur tot 17.00 uur.

In 1996 ben ik in de garage begonnen met keramieklessen te geven aan vriendinnen en collega's en dat is in de loop der jaren uitgegroeid tot wat het nu is,een druk bezocht atelier waar naast cursussen diverse workshops worden gegeven.  Om deze mijlpaal te vieren organiseer ik in en om mijn huis & atelier een reunie expositie waar werk van (ex) cursisten  van de afgelopen 20 jaar wordt getoond. Naast keramiek kunt u ook het werk van fotografe Karin Sijp-Schutte en edelsmid Diane Visser bewonderen.

U bent van harte welkom op dorpsstraat 278A te Zwaag

 

 

 

Uitnodiging2016 Reunieexpositie                                                                                                                                                                     Om dit julbileum te vieren organiseer ik in het weekend van zaterdg 27 en zondag 28 augustus 2016 een reunie expositie. Ik nodig alle (ex) cursisten uit om enkele werkstukken te exposeren in en om mijn huis en & atelier. Meldt je aan per mail of telefoon.

 

Beeldje voor sportkampioenen

Op 6 januari 2016 heeft wethouder Joset Fit, tijdens de nieuwsjaarsreceptie van de gemeente Medemblik, de sportkampioenen gehuldigd en een herdenkingsbeeldje overhandigd. Ik mocht dit beeldje ontwerpen en vond dit een hele mooie opdracht!

Schermafbeelding_2016-01-14_om_21.44.38  

“Het beeldje is geïnspireerd op de topprestatie van de sporter en het logo van de gemeente Medemblik. De 3 symbolen in het logo, die staan voor de gemeentes die gefuseerd zijn, heb ik in een driehoekige piramide gezet. Een piramide staat symbool voor kracht, energie en volharding. Allemaal eigenschappen die voor een kampioen ook gelden. Op de top van de piramide staat de sporter die het doel heeft bereikt en een “topprestatie” heeft geleverd.”

 

 

 Duo
expositie met fotografe Gaby Hoogzaad in gemeentehuis van Medemblik.

Alle informatie vindt u in onderstaand persbericht.

Expositie gemeentehuis Medemblik
Fotografie & keramiek

 

Vanaf 6 januari tot 1 april 2016 kunt u een expositie bezoeken in het middengebouw van het gemeentehuis in Wognum. De openingstijden zijn maandag t/m donderdag van 9.00 - 17.00 uur en vrijdag van 9.00 - 12.00 uur.

 

Het werk van fotografe Gaby Hoogzaad (1945) kenmerkt zich door de verscheidenheid. Toch ligt haar focus het meeste modelfotografie en natuur. Opvallend zijn de sterke composities, oog voor kleur en ruimte voor 'het verhaal' achter de foto.
Keramiste Lenie van der (1957) heeft een passie voor klei. In 2006 sloot zij zich aan bij Keramisten van Noord-Holland waaraan 60 keramisten deelnemen. Ze maakt bijzondere objecten veelal geïnspireerd door organische en fossiele vormen. Haar werk valt op door eenvoudige lijnen en kleuren, waardoor het een krachtige uitstraling heeft.

 

Expositie

Van 12 december t/m 16 januari 2016 exposeer ik met 46 andere keramisten bij Keramikos Oudeweg 153, 2031CC Haarlem

Overzichtsexpositie keramisten van Noord-Holland

Op zaterdag 19 september en zondag 20 september 2015 van 11.00-17.00 uur exposeren 44 keramisten hun werk in de, inmiddels volledig gerestaureerde, Oude Ursulakerk, Dorpsstraat 93, 1749AA in Warmenhuizen. Zelf ben ik aanwezig op zaterdag van 11.00-14.00 uur en zondag eind van de middag.

Expositie Boterhal en Open Atelier Route Hoorn.

Op 5 en 6 september 2015 doe ik mee met de Open Atelier Route  Hoorn en omstreken en deze is onderdeel van het culturele evenement Hoorn Kunst & Cultuur. Professionele kunstenaars in de binnenstad en het buitengebied van Hoorn stellen hun atelier open en tonen hun werk. De overzichtstentoonstelling met werk van alle deelnemers is in de Boterhal van zaterdag 29 augustus t/m 6 september, kerkplein 39, 1621CZ Hoorn.

De Open Atelier Route is op zaterdag 5 en zondag 6 september van 12.00-17.00 uur en beide dagen zal ik in mijn atelier aan het werk zijn. Naast expositie van mijn werk kunt u ook informatie krijgen over de cursus&workshops. 

Schermafbeelding_2015-08-24_om_20.50.37  

Schermafbeelding_2015-08-24_om_20.50.52

Karin Bloemen

In opdracht van de organisatie van het Ot&Sien festival in Twisk heb ik een beeld gemaakt voor Karin Bloemen die op zaterdagavond 9 mei 2015, samen met de stoomtrein Bello, een hoofdrol speelde in een openluchtvoorstelling. Het was een geweldig spektakel, daarna een Meet&Greet met Karin Bloemen en ze was erg blij met 'de jurk'.
karin5 Karin  

 De cursussen starten weer in september!

Er zijn weer plaatsen vrijgekomen, dus u kunt zich weer inschrijven voor het seizoen september 2015 - april 2016. De cursus wordt gegeven op dinsdagmorgen, woensdagmorgen, donderdagmorgen, dinsdagavond of woensdagavond. U kunt kiezen of u zich inschrijft voor 1  maal per 14 dagen 2,5 uur of 1 maal per week 2,5 uur. 

 Cursisten exposeren eerste en tweede Paasdag 2015 van 12.00 uur tot 17.00!

De keramisten van Noord Holland houden op 5 en 6 april 2015 open atelier, u bent ook van harte welkom in mijn atelier en "huiskamer galerie" waar ik samen met 27 cursisten exposeer. Een diversiteit aan stijlen en technieken, de cursisten en ik leiden u rond en willen u graag uitleg geven.

Op de site: http://www.keramistengids.nl vindt u de lijst van alle deelnemende keramisten.

  uitnodiging2015

Kerstworkshop kerstgroep of Engel                                                                                                                         

Deze workshop bestaat uit twee woensdagavonden nl. 12 en 26 november 2014. De eerste avond maakt u één engel of een kerstgroep bestaande uit Jozef, Maria en kindje Jezus. Op de tweede avond gaat u de beelden glazuren. Verdere informatie over deze workshop vindt u onder het item cursus & workshop. 

Kunstmarkt Hoorn

Zondag 7 september 2014 sta ik met mijn werk  op de kunstmarkt in Hoorn, dit jaar sta ik op Montmatre op het Dal. Tientallen kunstenaars zijn daar aan het werk, ik demonstreer hoe of ik vogeltjes voor het rakustoken maak. Op mijn kraam zijn verder alle  beelden, die u in de workshops  kunt maken, tentoongesteld en zijn uiteraard te koop.

Zwaag Creatief

Zondag 25 mei 2014 van 11.00 tot 17.00 uur bent u van harte welkom bij een expositie in de Hervormde kerk, Kerkelaan 8  te Zwaag. Verschillende creatievelingen uit Zwaag tonen hun werk met onder meer: keramiek, schilderijen, beeldhouwen, houtbewerking, quilten, fotografie, glas in lood, encaustiek en bloemsierkunst. Ik ben de hele dag aanwezig dus...

Expositie 60 keramisten Noord Holland exposeren in de grote kerk Edam

Hierbij nodig ik u van harte uit de jaarlijkse expositie van de Keramisten Noord-Holland te bezoeken in de prachtige kerk te Edam. Er worden ongeveer 300 kunstwerken tentoongesteld van 60 keramisten. Er zijn verschillende stijlen en tecnieken te zien.  De expositie is te bezoeken op alle dagen vanaf Hemelvaartsdag t/m 2de pinksterdag. 29 mei t/m 9 juni 2014.

De kerk is open: Weekdagen van 13.30 - 17 uur en Weekenddagen en fesstdagen van 12. - 17 uur  zelf ben ik op 4 juni  de hele middag aanwezig.

 

Zondag 6 april 2014 open atelier

Deze zondag kunt u van 11.00 tot 17.00 uur bij 25 keramisten van Noord Holland een kijkje in het atelier nemen. Ook ik doe mee aan deze opendag. Ik exposeer mijn werk in de huiskamer Galerie en enkele cursisten zullen in het atelier aan het werk zijn zodat u kunt zien met welke technieken de werkstukken worden opgebouwd. Als het mooi weer ik geef ik demonstraties rakustoken. Er is dus genoeg te zien en te beleven in mijn atelier, in mijn atelier kunt u een lijst krijgen met alle deelnemende keramisten zodat u een rondrit kunt maken en genieten van verschillende stijlen keramiek. Ik heet u van harte welkom in mijn atelier!

Expositie Oud-Beijerland

Vanaf zondag 2 februari 2014 exposeer ik in Galierie de Verbeelding met Dikke Dames XXL en Afrikaanse vrouwen. U bent van harte welkom:
Galerie de Verbeelding
Havendam 13
3262AE Oud-Beijerland
www.galerie-deverbeelding.nl

Openingstijden
Woensdag: 12:30 - 17:00
Zaterdag: 10:00 - 17:00
En op afspraak
 


Lenie_Atelier  

 Workshops

Ik heb nu een aantal workshops, met dezelfde techniek, kunnen samen voegen. In één workshop kunt u nu kiezen uit diverse beelden zoals een dikke dame XXL, een prachtige lady, een grappig schaap. een bloembol of allerlei vogels. Er is voor ieder wat wils... Verder heb ik een nieuwe workshop ontwikkeld "Afrikaanse vrowuen en meer..." zie de informatie bij cursus&workshops.

 Facebook

U kunt alle activitieten in en om mijn atelier nu ook volgen via facebook. Meldt u aan en deel mijn facebookpagina met al uw vrienden!

 

Proefles

Weet u niet zeker of een keramiekcursus iets voor is dan kunt u eerst een proefles nemen, informeer!

 Cursisten exposeren

op zaterdag 16 juni en 17 juni 2012 hebben veertien  cursisten in en om mijn huis en tuin geexposeerd. Het was een groot succes en we hebben velen bezoekers mogen ontvangen. Door de diversiteit was er voor elk wat wils, mensen hebben genoten en waren erg enthousiast, we hebben vele leuke reacties en complimenten mogen ontvangen. In het fotoalbum kunt u de foto's bekijken.

uitnodiging2012

 

 uitnodiging20122

Krantenartikel in Noord-Hollands Dagblad

Op zaterdag 4 februari heeft een journaliste van het NHD aan de workshop 'Vreemde vogels en lekkere meiden" mee gedaan. Ze heeft hierover een leuk artikel geschreven en op 17 februari geplaast. Lees hieronder het bericht.

Krantenartikel